tiistai 7. syyskuuta 2021

Peniskalat

Sykkivät penikset ovat Yhdysvaltain länsirannikon matalissa vesissä eleleviä pullukoita matoja, tieteelliseltä nimeltään Urechis caupo, mutta niistä käytetään myös nimityksiä peniskala ja majatalonisäntämato. Otuksella on tapana hautautua syvälle merenpohjaan, U-kirjaimen muotoisiin käytäviin.

Urechis caupo nauttii ravinnokseen planktonia, jota se pyydystää limahaavilla. Otuksesta käytetty toinen nimitys majatalonisäntämato johtuu siitä, että sen kaivamista tunneleista löytyy usein muitakin eläimiä kuten hietasimpukoita, simpukanvartijarapuja, katkarapuja ja Polynoidae-merimatoja. Tämä johtuu siitä, että peniskalalta jää paljon ruokaa yli.

Urechis caupo lisääntyy seksin kautta, ja hedelmöitys tapahtuu ruumiin ulkopuolella.

On tavattu jopa puolimetrisiä peniskaloja, mutta tavallisesti otukset kasvavat korkeintaan 20 senttimetriä pitkiksi.

Kovat talvimyrskyt riistivät kerran so. 6.12. eli Suomen itsenäisyyspäivänä vuonna 2019 Drake Beachillä Yhdysvaltain Kaliforniassa hiekat otusten ympäriltä, ja rannan koko häkellyttävä, sykkivä komeus paljastui ulkomaailmalle.

Ensimmäisenä oli tästä tuiki tärkeästä tapauksesta suomeksi hienon populaaristi kirjoittanut Iltalehti 13.12.2019 julkaisemassaan artikkelissa Kalifornialaiselle uimarannalle ilmestyi tuhansia sykkiviä peniskaloja. Vain ihan vähän myöhemmin nappasi aiheesta kiinni myös Ilta-sanomat artikkelissaan Häkellyttävä näky: Sykkivät peniskalat valtasivat uimarannan Kaliforniassa.

Peniskalasta on myöskin olemassa englanninkielinen Wikipedia-artikkeli.

Jos ketään kiinnostaa otuksen taksonominen luokittelu, niin peniskalat kuuluvat domeeniin Aitotumaiset (Eucarya), kuntaan Eläinkunta (Animalia), pääjaksoon Nivelmadot (Annelida), luokkaan Monisukasmadot (Polychaeta), alaluokkaan Tähtimadot (Echiura), lahkoon Echiuroidea (kaikista nimistä ei ole olemassa suomenkielistä vastinetta), heimoon Urechidae ja sukuun Urechis. Ja laji on siis Urechis caupo.

PS. Urechis unicinctus taas on itäaasialainen peniskalalaji, jota tavataan Korean ja Japanin rannikkoalueilla sekä Bohainmeressä, joka on Tyynenmeren sivumeri Kiinassa Keltaisenmeren pohjukassa. Koreassa paikallista peniskalaa nautitaan ravinnoksi, usein raakana suolan ja seesamiöljyn tai gochujangin kanssa. Gochujang on korealainen käyttämällä soijapavuista ja chilijauheesta valmistettava tulinen tahna, jota käytetään etenkin tulisten ruokalajien maustamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti