maanantai 13. syyskuuta 2021

Uneni: Kännykkäni takakansi oli hukassa, ja rupesin siksi hankkimaan Reilun kaupan puhelinta

Näin edellisenä yönä seuraavanlaista unta:

Olin jossain talossa, jossa oli muitakin ihmisiä. Huomasin jossain vaiheessa kännykkäni Nokia 6.2:n takakannen olevan hukassa. Etsiskelin sitä pitkin taloa, mutta en löytänyt. Päätin sitten toteuttaa jokin aika sitten syntyneen suunnitelmani jo tässä vaiheessa, että seuraava kännykkäni tulisi olemaan Reilun kaupan puhelin Fairphone. Mietin, että onko Fairphone 4 jo tullut ulos. Eräs paikassa ollut tietokone oli juuri vapautumassa, ja istuin sitten sen ääreen. Tekstin kirjoittaminen oikein osoitepalkkiin vaikutti oikein vaikealta. Mutta sitten huomasinkin, että kadoksissa ollut kännykkäni takakansi olikin tietokonepöydällä lojumassa muun rojun joukossa. Kiinnitin sen takaisin kännykkääni ja keskeytin uuden puhelimen hankkimiseni.

Oikeasti Nokia 6.2:ssa ei ole irrotettavaa takakantta. Sellainen onkin harvinaista nykyälypuhelimissa. Mutta tiedän, että Nokia 2.2:ssa sellainen on.

Kännykän käyttö unissani tapaa olla yhtä helvettiä. Ja nyt sitten oli PC-tietokoneenkin käyttö. Tämä johtuu varmaan siitä, että evoluutio ei ole valmistanut meitä käyttämään erityisesti älylaitteita. Ne ovat ihmisen biologian kannalta uusi asia.

Fairphone on alankomaalainen yhtiö, joka pyrkii valmistamaan sellaisia puhelimia, joiden tuotannossa on pyritty ottamaan mahdollisimman pitkälle huomioon raaka-ainetuotannon asiallisuus ja työntekijöiden hyvinvointi. Toinen huomionarvoinen asia näissä puhelimissa on se, että ne on rakennettu modulaarisiksi: monet kännykän osista ovat kännykän omistajan itsensä vaihdettavissa. Reilun kaupan puhelinten valmistaja toimittaa kännyköittensä mukana ruuvimeisselin, joka auttaa asiassa.

Eettisen kaupan puolesta ry oli kaksi vuotta sitten eli vuonna 2021 julkaissut sivuillaan tämän artikkelin Reilun kaupan puhelimesta.

Ilmeisesti parin lähikuukauden aikana (tämän tekstin olen julkaissut 13.9.2021) tosiaan julkaistuu unessani ajattelema Fairphonen versio 4.

Yksi kaverini oli kertonut minulle äskettäin, että hän on päättänyt siirtyä Applen laitteisiin, koska niillä on pitempi käyttöikä. Periaatteessa Apple on syvältä, koska se pyrkii siihen, että siirtyminen Applen laitteista pois olisi mahdollisimman hankalaa taikka kallista käyttäjälle. Englannin kielellä tällaisesta jumipolitiikasta käytetään nimitystä vendor lock-in. Tuossa linkittämäni englanninkielisessä Wikipedia-artikkelissa mainitaan samantapaisen politiikan harjoittajina myös Microsoft ja Google.

Sain siis virikkeen Reilun kaupan puhelimeen siirtymisestä tältä kaveriltani. Fairphonen käyttöiän on tarkoitus olla jonkin verran pitempi kuin "normaaleilla" Android-kännyköillä. Ne tosin ovat suhteellisen hintavia, ja se on minulla muutos siihen, että olen ollut suostuvainen maksamaan korkeintaan 200 euroa puhelimesta. Mutta hyvät arvot maksavat. Ja toiseksi sikälikin, että Reilun kaupan puhelimet eivät ole mitään tehohirmuja hinnastaan huolimatta.

Olen ajatellut siirtyväni tähän uuteen "malliin" viimeistään vuonna 2023.

Näin samana yönä myös seuraavanlaista unta, joka saattoi suoraan liittyä yllä kuvaamaani uneen:

Talossa oli eräs hienostunut lentosimulaattori. Päätin kokeilla sitä. Paikalla oli pari opastajaa. Simulaattorilla lennettiin jollakin vähän isommalla kaksimoottorisella potkurikoneella. Pistin jalat polkimille. Ja pian pääsin jo kiihdyttämään kiitoradalla. Opastajien mielestä heidän simulaattorinsa oli jossain määrin vaikea. Lähempänä kiitoradan toista päätä vedin ohjaimista itseeni päin, ja oi, katso: lentokone nousi ilmaan ja keräsi korkeutta suhteellisen tehokkaasti. Edessä oli jokin korkea mäki, ja jännitin sitä, että onnistunko ylittämään sen. Yksi vaihtoehto olisi ollut tehdä kaarros sivulle, mutta taisin pelätä sitä, että kone vajoaa käännöksessä. Joten jatkoin suoraan eteenpäin. Ja niin siinä kävi, että onnistuin lentämään koneella yli mäenhuipun, ja opastajat pitivät sitä kunnioitettavana suorituksena. Mäen toisella puolella annoin suosiolla koneen vajota hieman kerätäkseni nopeutta, sillä sakkaus oli ollut lähellä.

Tietysti sitä voi miettiä, että mitä syvempää uni saattaa merkitä, mutta ainakin sitä se merkitsee, että minulla on simulaattorilentäjänä hyvä itsetunto. Olen puolentoista vuoden ajan harrastanut yhden-kahden toverini kanssa FlightGear-nimisellä kotilentosimulaattorilla lentämistä.

Voidaan myös sanoa, että olen aina pitänyt lentokoneista. Isäni oli lentokonemekaanikko Finnairilla (itse asiassa suuren osan urastaan siellä hän oli ollut lentävä mekaanikko), arvostan Suomen ilmavoimien asiantuntevaa, mittavaa panosta viime sodissamme ja tunnen suomalaisista sotalentäjistä kirjoittaneen ja edelleen kirjoittavan kirjailija Jukka Piipposen.

...

PS. 23.11.2021: Myöhemmin kirjoitin blogimerkinnän otsikolla Fairphone, hyvyyden puhelin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti