perjantai 4. lokakuuta 2024

Tämä on hirrmuista!

Otsikossa plagioin hieman presidentti Juho Kusti Paasikiveä (1870-1956, virassa 1946-1956).

Usenet koostuu yleensä erillisellä sovelluksella, joka ei ole ollut internetselain, käytetyistä keskustelu-, tiedotus- ja tiedonvaihtopalstoista tai -ryhmistä. Alun perin kyse oli ollut enemmänkin tiedotuksesta, tiedonvaihdosta ja uutisista, mistä tulee nimitys uutisryhmät (englanniksi news groups). Myöhempinä vuosina on korostunut määrityksen keskusteluryhmäpuoli.

Usenet oli alun perin ollut ihan yliopistojen juttu.

1990-luvun jälkeen internetselaimella käytettävät WWW-pohjaiset keskustelupalstat ovat kuitenkin yhä enemmän korvanneet Usenetin käytön näissä asioissa. 2020-luvulla vain viimeiset mohikaanit, joihin tunnustan itse kuuluvani, käyttävät Usenetiä.

Jo monta vuotta sitten ovat suomalaiset uutisryhmäpalvelimet lopettaneet toimintansa. Jokunen ulkolainen on jäljellä, ja niistä osa on jopa ilmaisia, kuten Eternal September, jota pääsee käyttämään rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi.

Lopulta Googlekin oli lopettanut WWW-pohjaisessa Groups-palvelussaan uusien viestien tuen uutisryhmille. Palvelussa pystyy nykyään ainoastaan lukemaan wanhoja uutisryhmäviestejä, ei luomaan uusia. Toki Groupsin käyttö tavallisena keskustelufoorumina toimii toki edelleen, ja sen on ilmeisesti tarkoitus jatkuakin.

Tämän tiedollisen johdannon jälkeen pääsen lopulta itse asiaan.

sfnet.keskustelu.evoluutio-uutisryhmä oli muinaisina aikoina alun perin perustettu keskustelua varten biologiatieteen evoluutioteoriasta ja uskonnon kreationismista. Olen itse seurannut sitä 1990-luvun loppupuolelta alkaen, muistaakseni.

Evoluutio-ryhmässä oli vaikuttanut hirveän monen vuoden ajan mies, josta käytän tässä tekstissäni nimeä salanimeä Jippijei, joka koki kaiken hänen kanssaan eri mieltä olemisen henkilökohtaisena loukkauksena. Hän käyttäytyi myös sen mukaan. Hän oli joissain asioissa melko tietäväinenkin tosin, mutta häntä vaivasi vaiva nimeltä sanakirjamääritelmiin yksisilmäisesti tukeutuminen. Hän ei ole juuri koskaan suostunut kunnolla ymmärtämään sitä, että eri asiayhteyksissä termit voivat tarkoittaa hiukan eri asioita.

Jippijei oli ja on edelleen jonkin lajin kreationisti. Kreationistit uskovat, että Jumala (tai ainakin jokin Korkea taho) on luonut eliöt erikseen kunkin esim. lajinsa, sukunsa, heimonsa, lahkonsa tai ylipäätään jonkin eliöiden kladistisen luokittelun ryhmän mukaan. Viime vuosina on ollut olemassa myöskin yhdysvaltalaista alkuperää oleva Älykkään suunnittelun (engl. Intelligent Design) liike, joka on pyrkinyt esittämään kreationismin jollakin lailla sisäsiistimmällä tavalla. Tosin liike ei kaikkien näiden vuosienkaan jälkeen ole saanut yhtään mitään tieteelliseksi nimitettävää aikaan "tutkimuksillaan". Intelligent Design -liike oli alun perin syntynyt Yhdysvalloissa siitä syystä, että maassa ei julkista tukea saavissa kouluissa ole laillista opettaa uskontoa, ainakaan tunnustuksellisesti. ID-liike yritti saada tempuillaan kreationismin näyttämään tieteellisemmältä, mutta ei ole siinäkään oikein hyvin onnistunut.

Kun Jippijei oli ehtinyt olla jo todella pitkään Evoluutio-ryhmässä, hän keksi, että natsiaate eli eräs rasistinen ja totalitaristinen versio sosialidemokratiasta on hieno asia. Eli hän oli sitten samanaikaisesti sekä Jumalaan uskova kreationisti että natsi. Aivan viime aikoina Jippijei on puolustanut Putinia ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Eli hän on nyt ollut sekä kreationisti, natsi että Putinin ja putinismin puolustaja. Hieman outoa on ehkä se, että hän on edelleen natsi mutta uskoo, että hänen puolustamansa Putin hallintoineen ja asevoimineen taistelee Ukrainassa natsismia vastaan. Jos olen oikein ymmärtänyt.

Melko äskettäin Jippijei oli tehnyt sellaisen tempun, että hän oli jättänyt Usenetin Evoluutio-ryhmän ja siirtynyt oleilemaan pelkästään Varaventtiili-nimisessä Usenet-ryhmässä.

Ja miehen aivan viimeisin temppu on ollut se, että hän on tehnyt käyttäjätilin Tiedepalstalle. Tiedepalsta on yksityisen ihmisen vain jokunen vuosi sitten perustama keskustelupalsta, joka on tarkoitettu Sanoma-konsernin sittemmin lopettaman Tiede-lehden keskustelupalstan jatkoksi. Jälkimmäinen oli aika monet viimeiset vuotensa ollut tunnettu huonosti ja jossain määrin mielivaltaisesti toimivasta moderaatiostaan. Palsta ei ilmeisestikään viimeisinä vuosinaan tuottanut yhtään mitään rahanarvoista enää Sanomalle. Siten se oli järkevää lopettaa. Eivätkä sen käyttäjätkään sen loppuaikoina hirveästi olleet arvostaneet sitä.

Olen lueskellut ahkerasti keskusteluja parina viime vuotena Tiedepalstalla. Siellä on keskustelijoina tai "keskustelijoina" joukon asiantuntevampia ihmisiä lisäksi myös hörhöjä ja tuulimyllynlämmittäjiä sekä suvakkeja että maahanmuuttokriittisiä ja kaikkea niiltä väleiltä.

Äskettäin sieltä on pitkäaikaisen verkkohäirinnän vuoksi suljettu muuten ulos eräs mies, joka pitää itseään suurena filosofina, vaikkei tieteestä, sen filosofiasta ja menetelmästä mitään ymmärrä. Jopa minullakin, jolla ei ole ainuttakaan yliopistollista tutkintoa suoritettuna, on enemmän tieteellistä lukutaitoa kuin hänellä. Hän uskoo maailmankaikkeuden olevan ikuinen ja ääretön eikä myöskään usko sen laajentuvan. Hän myöskin on tavannut käyttää käsitettä "ääretön" "hyvin suuren" merkityksessä, mikä on sotkenut järkevää keskustelua. Jos haluaa tulla ymmärretyksi, ei kannata käyttää sanoja eri merkityksessä kuin muut keskustelijat. Hän on sanonut, että tiedeyhteisön piirissä vallitsee "Bing Bangin diktatuuri", joka estää tuomasta Jumalaa ja luomista tieteeseen ja Jumalaan uskovia toimimasta tiedeyhteisön sisällä. Hän ei kuitenkaan ole ottanut huomioon sitä, että tieteen piirissä tieteen menetelmin tiedettä tekee muiden ohella myös suurehko joukko Jumalaan uskovia, jotka eivät kuitenkaan sotke omia henkilökohtaiseen maailmankatsomukseensa kuuluvia uskomuksiaan tieteen tekoon.

Varmaankin on asiallista vielä todeta sekin, että Suuri tiedemies uskoo epäperinteisellä tavalla Jumalaan. Siinä ei ole sinänsä mitään pahaa, että hän uskoo evoluution kehittävän eliöistä lopulta jumalia. Tieteellisellä yhteisöllä ei siitä huolimatta ole kuitenkaan mitään syytä pitää todennäköisenä tai edes mahdollisena, että noin voisi koskaan tapahtua.

Mahdollisesti maailman suurimpana filosofina ja tiedemiehenä itseään pitävä henkilö nyt kuitenkin potkittiin sitten lopulta ulos Tiedepalstalta, koska hän jankutti vuosia omaa teologiaansa yhä uudestaan samoilla sanoilla palstalla, jossa olisi tarkoitus keskustella tieteestä. Vaihtoehtoisen näkemyksen mukaan hän sai potkut keskustelupalstalta, koska hän oli kesken väliaikaisen jäähyn tehnyt itselleen uuden käyttäjätilin ja palannut sillä kirjoittamaan palstalle kesken jäähyajan. Tai, no, se ehkä lopulta katkaisi kamelin selän palstan moderaattoreilta, jotka eivät hevillä ketään palstalta ole poistaneet. Tiedepalstalla saavat kukkia ja rehottaa melko pitkälle niin kukat kuin paska ja röynä.

Toissa päivänä 2.10.2024 kaikkein paras tiedemies oli Suoli24 -palvelussa julkaissut valitusvirren, että häntä sorsitaan, sillä hänet on poistettu pysyvästi Tiedepalstalta. Kuvaavia ovat muiden keskustelijoiden reaktiot siihen.

Ja nyt sitten Jippijei on siirtänyt itsensä sinne. Kävin välittömästi merkitsemässä hänet Tiedepalstan käyttäjätilini asetuksista "vihamieheksi". Tämä tarkoittaa sitä, että en enää näe hänen viestejään. Miehen kirjoittelusta on sen verran pitkältä ajalta kokemusta, vaikka en ole koskaan Evoluutio-ryhmään itse kirjoitellutkaan, että tunnen hänen tyylinsä varsin hyvin.

En koskaan muuten kirjoittanut mitään Tiede-lehden keskustelupalstalle enkä ole tohtinut kirjoittaa vielä mitään myöskään Tiedepalstalle.

PS. Jos haluaa saada silmiensä eteen enemmän suomenkielistä tieteellistä keskustelua, niin sitä löytyy varsinkin myöskin melko tuoreehkolta tiede.info-keskustelupalstalta. Siellä asustaa enemmän kunkin alan asiantuntijoita ja vähemmän hörhöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti