sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Uneni: Kapselissa avaruuteen

Näin jokin aika sitten sellaista unta, että minut ja vanhin pikkuveljeni oltiin aikeissa ampua jossakin kapselissa avaruuteen. Ei siinä muuten mitään, mutta kapselissa ei ollut elossapitojärjestelmiä. Minua pelotti kauheasti. Olin kauhuissani. Kuitenkaan tarkoituksena ei ollut tappaa meitä, vaan avaruudessa kapselimme oli tarkoitus telakoitua johonkin avaruusasemaan.

Avaruusuneni ovat tavallisimmin pahimpia näkemistäni unista, jostain syystä. Jos joskus näen suhteellisen miellyttävän avaruusunen, niin todennäköisesti se liittyy jollakin lailla arvostamaani scifisarjaan Babylon 5.

Huomioitavaa unessa on myöskin se, että kapseli, jossa meidät oli tarkoitus pistää avaruuteen oli ilman moottoreita. 150 vuotta sitten ranskalainen kirjailija Jules Verne oli julkaissut kaksiosaisen romaanin, jossa kolme seikkailijaa ammutaan asuttavassa ammuksessa avaruuteen. Romaani oli sikäli epärealistinen, että ihmisruumis ei kestäisi suunnatonta kiihtyvyyttä, joka tarvittaisiin, kun ammutaan tykinammus avaruuteen asti pumpuliruudin avulla. Verne oli nerokas tieteiskirjailija, mutta tässä asiassa hän erehtyi pahasti. Silti hänen romaaninsa innoitti sadan vuoden ajan monia avaruusmatkoista haaveilevia. Ja näin melko monta vuotta romaanin lukemisen jälkeen se tuli tällä tavalla minunkin uniini.

2 kommenttia:

  1. Onko alkanut korona-aika ahdistamaan? Itse tunnen hieman eläväni kuin rajatussa karsinassa, mutta avaruuskapseli tämä olon rajoitus voisi hyvinkin olla.

    VastaaPoista