Microsoft-nimisen yhdysvaltalaisen suuryrityksen myymällä Windows-käyttöjärjestelmän versiolla 11, joka on jo jokusen vuoden olemassa ollut uusin tulokas Windows-käyttöjärjestelmäperheessä, on varsin tiukat järjestelmävaatimukset. Tämän vuoksi monilla ihmisillä, joilla on Windows 10 käyttöjärjestelmänä PC-tietokoneessaan, edessä on uuden tietokoneen hankkiminen noiden vaatimusten vuoksi, mikäli haluaa Windowsia edelleen tietokoneessaan käyttää.
Jossain välissä oli voinut käyttöjärjestelmän sisällä ilmaiseksi antaa sen päivittää itsensä versioon 11.
Mutta se aika on ilmeisesti mennyt ohi. (Eikä tämä tietenkään ole ollut
toimiva vaihtoehto kaikille, koska ne vaatimukset, ne tiukat
vaatimukset.)
Windows 10 -käyttöjärjestelmä ei saa enää turvallisuuspäivityksiä kuluvan vuoden 2025 lokakuun jälkeen, joten se happanee sitten pikku hiljaa, tai huonolla tuurilla hyvin nopeasti, tietoturvattomaksi, koska käyttöjärjestelmä ei saa enää korjauksia löydettyihin ohjelmistohaavoittuvuuksiin.
Päivittämätöntä Windows 10 -käyttöjärjestelmää ei varsin todennäköisesti kannata käyttää ainakaan pankkiasiointiin tai muuhun parempaa tietoturvaa vaativaan lokakuun jälkeen. Muu netteily on kenties vielä jonkin aikaa riittävän tietoturvallista, mutta siitäkään ei ole tietenkään varmuutta.
Yrityskäyttäjät taas saavat maksullisia tietoturvapäivityksiä useamman vuoden ajaksi, mutta hinta on kovempi, ja se kohoaa joka vuosi.
Jossain lehdessä sanotaan viime vuoden 2024 lokakuussa ilmestyneessä artikkelissa, että on kuitenkin olemassa myös laillisia ja käyttökelpoisia keinoja Microsoftin tiukkoja ehtoja täyttämättömiin tietokoneisiin asentaa Windows 11. Ja tuossa linkittämässäni artikkelissa niistä puhutaankin.
Hyvä on tuon artikkelin otsikko: Älä anna Microsoftin pakottaa sinua tietokonekaupoille – Tee näin.
Lisäksi on kuitenkin olemassa jonkinlainen hyvähkö ja huokeahko tapa yksityiskäyttäjälle saada tietoturvapäivityksiä Windows 10:een senkin jälkeen, kun viralliset sellaiset Microsoft on lakkauttanut.
Kyse on ACROS Security -nimisen slovenialaisen yrityksen kehittämästä turvallisuuspäivitystuesta. Palvelu on nimeltään 0patch. Yritykselle on ilmeisesti kertynyt jo kokemusta Windowsin kymppiäkin aikaisempien versioiden turvallisuuspäivitysten teosta ja toimittamisesta lukuisiin tietokoneisiin.
Yritykseltä yksityiskäyttäjät saavat turvallisuuspäivityksiä pitemmän aikaa kuin he saisivat Microsoftilta.
0patch-ohjelmistokorjaukset eivät toimi täsmälleen samalla tavalla kuin Windowsin tavanomaiset turvallisuuspäivitykset. Ne sen sijaan toimivat tietokoneen muistissa saaden sen ohjelmistot toimimaan turvallisemmalla tavalla.
Tässä välissä voin kertoa, että yritys tarjoaa samaa palvelua myös Microsoftin edelleen tukemille Windowsin versioille, eli myös Windows 11:lle.
0patch tosin ei korjaa kaikkia mahdollisia löydettyjä turvallisuusaukkoja vaan ainoastaan vaarallisimmat niistä.
ACROS Security lupaa, että asiakkaiden tietokoneiden Windows 10 saa heiltä turvallisuuspäivityksiä vähintään viiden vuoden ajan siitä, kun tämä Windows alkaa virallisesti happanemaan.
0patch-turvallisuuspäivitykset saa otettua halutessaan käyttöön ilmaiseksi, mutta silloin tulevat korjatuiksi pois ainoastaan nollapäivähaavoittuvuudet, eli sellaiset käyttöjärjestelmän haavoittuvuudet, joita rikolliset jo käyttävät hyväksi. Maksuton versio on tarkoitettu vain yksityisihmisille, voittoa tavoittelemattomille koulutusorganisaatioille sekä testaustarkoituksiin.
Yrityksen hinnaston mukaan Pro-nimisellä maksumallilla saa jo paljon enemmän korjauksia. Ne tosin koskevat varsin suureksi osaksi palvelinohjelmistoja, mutta toki mukana on yksityiskäyttäjienkin eloa parantavia asioita. Tämä maksaa 24,95 euroa vuodessa tietokonetta kohti, ja siihen päälle tulevat vielä verot.
Jos ketään enää kiinnostaa, niin Enterprise-versio 0patchista maksaa 34,95 vuodessa tietokonetta kohti, plus verot.
Sanon varmuuden vuoksi, että minulla ei ole mitään taloudellista eikä rahallista suhdetta ACROS Security -yritykseen. Kirjoitin tämän vain siksi, että tiedolle asiasta vaikuttaisi olevan melko suuri tarve.
En myöskään voi valitettavasti kovin tarkasti neuvoa tämän palvelun käyttöön ottamisessa ja varsinkaan käytössä, koska minun PC-tietokoneissani ei ole 20 vuoteen ollut käyttöjärjestelmänä mitään Windowsin versiota. Sen sijaan olen käyttänyt vain Linuxia. Kotikoneissani käyttämäni Linuxin levitysversio on Linux Mint. Tuttuja ja puolituttuja olen välillä silti autellut Windowsin kanssa siinä määrin, että siitä saatan jotain tajuta vielä nykyäänkin.
(Kännykässänikin on Android-niminen Linux-käyttöjärjestelmän versio. Tosin Androidia valvoo Google, joka ei ole käyttäjien yksityisyyden suurin ystävä liiketoimintamallinsa vuoksi, joten ei siitä sen enempää.)
Minulla ei ole 20 vuoteen ollut mitään ongelmia Windowsin takia.
Anteeksi leveily.
0patchin käyttöönotto omassa Windows-tietokoneessa vaatii jonkinlaista englannin kielen taitoa. Mutta voin tähän laittaa vielä jonkinlaisen oman suomennoksen yrityksen sivuilla olevasta selonteosta:
- Kannattaa tutustua etukäteen palveluun käymällä läpi heidän sivujensa Apukeskuksen artikkeleita tai artikkelit.
- Luo halutessasi ilmainen 0patch-käyttäjätili.
- Asenna 0patchin palikka tietokoneeseesi tai tietokoneisiisi.
- Katso kuinka 0patch toimii sovellustesi kanssa yhteen ja kerro mahdollisista kohtaamistasi ongelmista sähköpostiosoitteeseen support@0patch.com.
- Maksa lisenssi tai lisenssejä (jos siltä tuntuu; paras tapa maksaa lisensseistä on tehdä se kuulemma oman käyttäjätilin kautta).
- Vuoden 2025 lokakuussa muista pistää Windows 10 -käyttöjärjestelmään asentumaan viimeiset viralliset Microsoftin tietoturvapäivitykset (ilman niitä 0patch ei toimi.)
- Anna 0patchin ottaa hallinta Windows 10:n tietoturvapäivityksistä.
Jos ihan pakko on, niin voin hoitaa kuntoon lähipiirini Windowseja lokakuussa tai vähän ennen sitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti