lauantai 24. kesäkuuta 2023

TP-Linkin TL-WN823N on mainio pikkuinen Wifi-sovitin, joka toimii myös Linuxissa

Olin taannoin siirtynyt pääasiallisesti käyttämään Dellin valmistamaa kannettavaa tietokonetta Latitude E6420 päivittäisiin asiointeihini. Tehokkaamman Monsteri-pöytäkoneeni omistin siitä lähtien kotilentosimulaattorilentämiseen.

Koska olin neljä ja puoli vuotta kestävän kroonisen rahapulani vuoksi luopunut kotini internet-yhteydestä ja alkanut käyttää tietokoneistoni modeemina kännykkää, niin minulle oli tullut Monsterin kanssa lievä ongelma: se että koska Monsterissa ei ole sisäänrakennettuna Wifi-yhteyttä, jouduin aina jakamaan kännykästäni internetin sille USB-piuhan kautta. Kannettavassani ei onneksi ole ollut samaa ongelmaa.

Kummassakin tietokoneessa on muuten käyttöjärjestelmänä Linux Mint, joka on monessa suhteessa varsin erinomainen Linuxin levitysversio.

Olin ajatellut, että voisin ostaa heinäkuun alussa ongelman korjaamiseksi jonkinlaisen (halvahkon) Wifi-sovittimen.

Mutta wanha kaverini Lasse oli minua nopeampi. Hän oli löytänyt netistä halpoja ehdokkaita laitteeksi kotiini.

Yksi niistä oli maksava vain 12,9 euroa Motonetissä. 23.6.2023 matkasin sinne sitten hänen kanssaan hänen autollaan. Motonetin myymälä oli varsin isokokoinen. Ja siellä oli kokonainen hylly omistettu tällaiselle asialle.

Tulin sitten ostaneeksi TP-Linkin wifi-sovittimen nimeltä TL-WN823N, joka juuri maksoi tämän 12,9 euroa. Kuten myyntipakkauksessa näkyy, niin laitteen myyntikotelossa on luvattu laitetuki myös Linuxille. Luonnollisesti kapine toimii myös Windowsissa ja Macissa. Kyseessä on miniatyyrikokoinen kapistus, ja se tökätään tietokoneen USB-porttiin. No, Lasse tökkäsi sen heti kämpilleni päästyämme ja keitettyäni kahvia itse jauhamistani pavuista Monsterin takapaneeliin kiinni.

Käynnistin tietokoneen siten, että internet oli kytkettynä, ja ei tarvinnut ryhtyä mitään loitsuja tekemään, vaan käyttöjärjestelmä näytti välittömästi löytävän laitteen. Se toimi heti, mikä on myönteistä. Windowsissa olisi voinut joutua erikseen asentamaan laiteajurit. Jaoin tietokoneelleni langattomasti internetin kännykästä.

Irrotin kännykän piuhoineen tietokoneesta. Internet toimi edelleen. Ja toimi varsin hyvin vielä.

Jos ketään tällainen erityisen tekninen tieto kiinnostaa, niin käyttöjärjestelmän ytimen eli kernelin versio on Monsteri-tietokoneessani 5.15.0-75-generic.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti