maanantai 19. helmikuuta 2024

Jos ikenesi ovat vetäytyneet paljastaen hampaittesi kaulat

Monelle ihmiselle tapahtuu vanhemmiten sitä, että ikenet vetäytyvät paljastaen hampaitten kaulat. Useimmiten bakteerien kertyminen sekä tupakointi ovat vaikuttava tekijä asiassa, ja myös hampaiden liian voimakkaalla otteella harjaaminen vaikuttaa asiaan, kun hammasharja kerran osuu harjatessa myös ikeniin.

Vetäytyneet ikenet on onneksi ongelma, joka on periaatteessa lääketieteellisesti korjattavissa.

Ikenien syväpuhdistuksessa poistetaan bakteerit ja hammaskivi, jotka ovat saattaneet pesiytyä ikenien alle, erityisesti hampaiden väleihin. Toimenpiteen voi tehdä suuhygienisti, hammaslääkäri tai parodontologi.

Jos ikenien vetäytymisen seuraukset ovat vakavampia, saattaa ikenien vetäytymisen hoitoon kuulua ikenien siirto, jonka tekee ienasiantuntija eli parodontologi. Ikenien vetäytymishoidon tavoitteena on elvyttää ienkudos tai sen alla oleva luu, ja sen yhteydessä voidaan asettaa synteettinen kalvo tai luu ikenien uudistumisen edistämiseksi.

Mutta ei aina huvita tietenkään turvautua erilaisissa ongelmissa lääketieteen asiantuntijoihin.

On myös olemassa taatusti ei-lääketieteellinen tapa korjata vetäytyneet ikenet ikään kuin ennalleen. Itse olen sitä mieltä, että kyseessä on oikeastaan puoskarointi, mutta toisaalta vetäytyneiden ikenien itsehoidon voi tehdä omalta kotisohvalta käsin.

Ennen wanhaan ihmisten ikenille saattoi tapahtua kummia pitkillä merimatkoilla, kun niillä saatu ravinto ei ollut tarpeeksi hyvälaatuista.

Saatat olla jo keksinyt, että puhun nyt keripukista. Kyseessä on C-vitamiinin puutoksen aiheuttama tauti. Sitä sairastavalla vanhat haavat aukenevat kehon sidekudosten huonontuessa. Hän myös kokee raastavia kipuja. Ja lisäksi wanhat ovat kertoneet, että keripukkia sairastavilla ikenet lopulta ympäröivät hampaat.

Joten keripukki on kuin onkin kätevä itsehoitotapa vetäytyneisiin ikeniin.

Ongelma tässä hoitotavassa on se, että keripukki pitää osata lopettaa juuri ajoissa ennen kuin hampaat lähtevät. Kannattaa siksi varata yöpöydälle pari purkillista C-vitamiiniporetabletteja sitten.

Keripukin käyttö itsehoitona vetäytyneisiin ikeniin on kuin suihkukoneella laskeutuminen aivan kiitotien kynnykselle. Eli se vaatii taitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti