tiistai 7. tammikuuta 2020

Uneni: Anarkismia

Näin jokin aika sitten seuraavanlaista unta:

Jotkin ihmiset rakentelivat alusta asti yhteiskuntaa. Jossain vaiheessa tajusin, että nämähän tekevät sitä anarkismin mukaisesti.

Aiheeseen jossain määrin liittyen, voit niin halutessasi käydä lukemassa blogimerkintäni Ajatuksiani sosialismista, työväenliikkeestä, Marxista ja marxilaisuudesta. Mainitsen tuossa kirjoituksessa anarkisminkin.

4 kommenttia:

 1. "Anarkistit haluavat lopettaa kapitalismin pohjia myöten ja sitä myötä myöskin valtion kokonaisuudessaan, koska se on (ideologian mukaan) olemassa vain hyväosaisten etujen, jotka sen ovat luoneetkin, vuoksi." Voisiko olla maapallon laajuinen demokratia vai sortuisiko se omaan suuruutensa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi olla maailmanlaajuinen demokratia. Maailmanlaajuista yhtenäisvaltiota kannattavat mm. bahai-uskonnon kannattajat. Mutta pelkään, että sellainen demokratia ei kestäisi kovin pitkään järjestelmään sisältyviä keskipakoisvoimia.

   Poista
 2. Tuntuu kyllä maailmanlaajuinen demokratia kyllä kovin kaukaiselta ajatukselta nykyoloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaatisi ennen kaikkea ihmisten oppimista pois autoritaarisista ajatusrakenteista ja heimokantaisista tabuista. Mutta vaikka näistä päästäisiinkin, niin uusi supervaltio olisi helisemässä keskipakoisvoimien vuoksi.

   Poista