keskiviikko 25. joulukuuta 2024

Microsoft onkin yhdessä pienessä suhteessa ylivoimainen

Olen tavannut suhtautua Microsoftiin 1990-luvulta alkaen kuin Suureen saatanaan, mutta nyt täytyy antaa sille hieman kehuja: kokeilin äsken useilla hakukoneilla asiaa, mutta Microsoftin Bing oli ainoa, joka oikeasti löysi Lentoblogini. Se oli vieläpä sijoittanut sen hakutulostensa kärkeen.

DuckDuckGo, Brave Search, Google ja Ecosia eivät siis näyttäneet aiheesta oikeastaan mitään. Näistä kaksi ensimmäistä ovat käyttäjien yksityisyyttä kunnioittavia hakukoneita, Googlen taas kaikki tuntevat, joten ei siitä sen enempää, tai sanotaan, että se ei kunnioita yksityisyyttä, koska sen liiketoiminta perustuu yksityisyyden loukkaamiseen, ja Ecosia taas on erityisen luontoystävällinen hakukone.

Harrastusblogini löytymisen vaikeutta selittää kyllä varsin pitkälle se, että se on ollut olemassa tällä hetkellä – 25.12.2024 – vasta vähän yli vuoden ajan. Tämä on hakukoneille verrattain lyhyt aika kaiken maailman sisältöjen indeksoimiseen. Ja ilmeisesti myöskään kovin moni taho ei ole verkossa linkittänyt blogiini vielä nyt. Linkittäminen lisää näkyvyyttä internetin hakukoneissa.

Yksityisyydensuojelun perinteinen kuningas, Mozilla-säätiö, joka tunnetaan Firefox-internetselaimestaan ja Thunderbird-sähköpostiohjelmastaan (Thunderbirdistä on julkaistu äskettäin ja vihdoinkin myös mobiiliversio), on muuten mennyt jokin aika sitten kimppaan Ecosian kanssa. Toinen ja tässä mainitsemaani paljon tärkeämpi syy sille, etten sitä viitsi vielä ruveta käyttämään pääasiallisena hakukoneenani, on se, että Ecosian käyttöliittymää ei ole vielä suomennettu.

Syy Mozillan päätökseen liittoutua Ecosian kanssa liittyy siihen, että vaikka Google oli luovuttanut vuosien varrella runsaasti varoja pitääkseen Firefox-projektin hengissä ja itsensä erossa monopolisyytöksistä, niin Googlen ja sen emoyhtiön Alphabetin kotimaassa Yhdysvalloissa ollaan paraikaa pohtimassa sitä, että pitäisikö Googlelle tehdä jotain sen massiivisen valta-aseman monilla aloilla rajoittamiseksi. Kilpailu on usein kyllä hyvästä. Tai on ainakin silloin, jos ei puhuta nk. luonnollisista monopoleista.

Myöskin Googlen WWW-selain Chrome tunnetaan siitä, että se kerää tietoja käyttäjistään, joita Alphabet voi sitten käyttää mainostajien hyväksi. Mainostajat taas luonnollisesti antavat saamistaan tiedoista vastineeksi Alphabetille rahaa. No tämä on kapitalismia ja markkinataloutta. Siteeraan SDP:n Arja Alhoa: "Opetelkaa uimaan!"

Toisaalta kovinkaan moni ihminen ei olisi oikeasti valmis maksamaan Alphabetille tai millekään WWW-selainta tekevälle yritykselle siitä, että se ei loukkaisi käyttäjien yksityisyyttä. Yritysten johto ja omistajat haluavat yrityksensä pysyvän hengissä ja hyvässä kunnossa. Jostain niidenkin on saatava rahaa, jolla pyörittää liiketoimintaansa. Ja työntekijöille pitää voida maksaa palkkaa.

Itsekin käytän noin miljoonaa Googlen palvelua. Koska ne ovat kannaltani hyödyllisiä ja koska minunkaan ei tee mieli maksaa tällaisista palveluista.

Kun nykyään Microsoftin Edge-selainkin pyörii – näin on ollut vuodesta 2018 saakka – samalla teknisellä perustalla kuin Alphabetin Google Chrome ja sen avoimen lähdekoodin versio Chromium, eli Blink-"moottorin" avulla, niin Chromium seurannaisineen on ylivoimainen markkinajohtaja tällä hetkellä. Lisää kilpailua kyllä tarvitaan selainmarkkinoillekin.

Jos kukaan enää tässä vaiheessa jaksaa lukea pitemmälle, niin omalle tietokoneelleni on asennettuna tällä hetkellä kaikki seuraavat selaimet: Mozilla Firefox, Brave-selain, Ungoogled Chromium, Chromium ja viimeisenä rokassa vielä Mozilla Seamonkey -verkkosovelluspakettiin kuuluva selain. Seamonkeylla tosin en pahemmin koskaan netteile, vaan olen tehnyt sillä nettisivuja. Tosin viime aikoina enää vähemmän, koska nykyinen käyttämäni kotisivupalvelu ei ole sellainen, johon voisi itse omin käsin koodata nettisivut.

Brave-selainkin on Blinkin orja, vaikkakin muuten esimerkillinen. Selaimessa on lisäksi sisäänrakennettu keinoälytoiminto nimeltään Leo.

Bravea käytän nykyisin lähinnä maksullisen tv-ohjelmien tallennuspalvelun käyttämiseen. Firefoxia käytän lähes kaikkeen muuhun, lähes aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti